Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ I.P.A.


Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ I.P.A. ARTHUR TROOP
  Η  International Police Association (IPA) είναι η μεγαλύτερη οργάνωση αστυνομικών στον κόσμο και ιδρύθηκε  την 1η Ιανουαρίου του 1950 από τον λοχία της αγγλικής αστυνομίας Arthur Troop.  
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του το συναίσθημα για όλους εμάς ξεχειλίζει και η παρούσα αναφορά είναι ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του. Θα σκιαγραφήσω την προσωπικότητά του και το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για την ίδρυση της ΙΡΑ, θέλοντας να αναδείξω το μοναδικό χάρισμα που είχε, να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά του.
Ο Arthur Troop γεννήθηκε στις15 Δεκεμβρίου 1914 στο Λίνκολν της Αγγλίας , όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια.  Την επαγγελματική ζωή του, ξεκίνησε ως μηχανικός αλλά γρήγορα ανακάλυψε το ενδιαφέρον του  σε άλλα πράγματα . Σπούδασε στο Ruskin College της Οξφόρδης  και παρακολούθησε μαθήματα  Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκανε επίσης μια μελέτη διάρκειας 3 χρόνων στη ρώσικη ιστορία  και του απονεμήθηκε υποτροφία για να επισκεφθεί τη Μόσχα και το Λένινγκραντ το 1934 .  Επιστρέφοντας ακολούθησε μια διετής μελέτη στις αγροτικές καλλιέργειες στο Avoncroft Agricultural College στο Vale of Evesham , Worcestershire .
Στις 19 Ιουνίου, 1936 o Arthur Troop  κατατάχθηκε στην αστυνομία της πόλης  Lincolnshire , όπου ασκούσε τα καθήκοντά σε διάφορα τμήματα , αλλά ειδικεύτηκε στην τροχαία . Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, o Arthur Troop  συλλαμβάνει την ιδέα της ίδρυσης ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Φιλίας για τους αστυνομικούς . Είχε πάντα  μεγάλη πίστη στην δύναμη του διαλόγου και  της φιλίας. Γοήτευε τους συναδέλφους του, αλλά και μαγευόταν από την ορμή των νέων αστυνομικών. Αντιλαμβάνονταν την  ευρωπαϊκή κουλτούρα σαν μια ευκαιρία επικοινωνίας των λαών.
Κατά τα έτη 1948-1949  έκανε μια σοβαρή προσπάθεια επικοινωνίας με  αστυνομικούς  φίλους του στο εσωτερικό και  εξωτερικό . Το 1949 δημοσίευσε ένα άρθρο γι΄αυτό το θέμα στο βρετανικό  περιοδικό της  Αστυνομίας με το ψευδώνυμο  «Aytee » . Μετά από μια καταπληκτική ανταπόκριση των συναδέλφων του , ο Arthur Troop  ήταν πεπεισμένος ότι  έπρεπε να προχωρήσει .  Έτσι την 1η Ιανουαρίου 1950 ιδρύει στους κόλπους της αστυνομίας την ΙΡΑ με  σύνθημα στην Εσπεράντο «Servo per Amikeco» ( Υπηρετώ δια της Φιλίας ) και  γίνεται ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του Βρετανικού Τμήματος .
Η  ιδέα του για μια Διεθνή Ένωση Αστυνομικών με  βάση τη φιλία και ανάπτυξη των κοινωνικών , πολιτιστικών και επαγγελματικών δεσμών μεταξύ των αστυνομικών, σε ένα περιβάλλον ανεπηρέαστο από διακρίσεις βαθμού , φύλου , χρώματος , γλώσσας  και θρησκείας , έγινε πραγματικότητα .
Με τη βοήθεια των συνεργατών του εργάστηκε ακούραστα για να ενθαρρύνει την ίδρυση και άλλων εθνικών τμημάτων  και σύντομα δημιουργήθηκαν τμήματα στην πλειοψηφία τους  στις  χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το 1955 , κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής ΡΕΒ στο Παρίσι , έγινε ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της ΙΡΑ , μια θέση που κατείχε μέχρι που αποσύρθηκε το 1966 για προσωπικούς λόγους . Συνέχισε όμως ως εξ – officio μόνιμο μέλος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής και συμμετείχε τακτικά στις διεθνείς συναντήσεις , όπου η παρουσία του και οι συμβουλές του ήταν σεβαστές από όλους.
Ο Arthur  Troop ήταν ένα συνηθισμένος βρετανός αστυνομικός με ένα όραμα και πέτυχε τους στόχους του με την ίδρυση της μεγαλύτερης αστυνομικής οργάνωσης στον κόσμο . Για να είσαι όμως διεθνής προσωπικότητα, πρέπει να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου, να µη µιμείσαι και πράγματι ο Troop  άλλαζε τα πάντα γύρω του, γιατί άλλαζε τους ανθρώπους.  Αποκάλυπτε τον καλύτερο εαυτό του και τους έπαιρνε μαζί του απ’ το χέρι κάτω απ΄το σλόγκαν «Servo Per Amikeco», σ’ έναν κόσμο που κυριαρχούσε η φιλία, η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η δημιουργικότητα. Tο σλόγκαν αυτό που εκφράζει λακωνικά τα ιδανικά και την αποστολή στην οποία είναι αφιερωμένα τα μέλη της Ένωσής μας.  Πιο απλά  σε μία φράση, που εκφράζει το όραμά μας.
 Ένα όραμα για το οποίο  αξίζει να αγωνισθεί κανείς , ένα όραμα που σε κάνει να προχωράς.
Οι θεμελιώδεις ιδέες του Arthur Troop εξακολουθούν να μας εμπνέουν και σήμερα .Εκατό χρόνια μετά την γέννηση του, ο πληθωρικός χαρακτήρας του Arthur  Troop,  εξακολουθεί διαχρονικά να είναι παρών και να εμπνέει τα οράματά μας.
Σήμερα  μετέχουν στην Ι.Ρ.Α. περισσότερα από 420.000 μέλη, σε 65 Εθνικά Τμήματα  σε όλο τον κόσμο και χάρις στον Arthur Troop η Ι.Ρ.Α. έχει γίνει αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη αστυνομική οργάνωση στον κόσμο, τόσο σε αριθμητική δύναμη, όσο και σε επιρροή .
Με την αποχώρησή του από την υπηρεσία της αστυνομίας το 1966 , συνέχισε την κοινωνική του προσφορά. Στην πόλη του, το Lincolnshire όπου εντάχθηκε ως εθελοντής στο Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας , επισκεπτόμενος τυφλούς συνανθρώπους του. Αφιερώνοντας χρόνο, κατάφερε και πάλι την Εθνική αναγνώριση για το φιλανθρωπικό έργο του στην παροχή των Guide Dogs για τυφλούς . Ακόμη και αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του ο Arthur , με τη σύζυγό του Marjorie , συνέχισαν να επισκέπτονται το Stamford Blind Club.
Τιμήθηκε με πάρα πολλές διακρίσεις και του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό:
Το 1965 του απενεμήθη από το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας το μετάλλιο για την ίδρυση της  ΙΡΑ . Ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα σε Πανεπιστήμιο του Καναδά . Του απενεμήθη ο Σταυρός της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας . Τοποθετήθηκε άγαλμά του το 1998 σε πλατεία της Ουγγαρίας και στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος τιμήθηκε με το « Χρυσό Ξίφος της Ουγγαρίας » .
Στο XI Παγκόσμιο Συνέδριο το 1985, βραβεύθηκε με το χρυσό μετάλλιο ΙΡΑ . Στο 26ο Συνέδριο IEC στη Βιέννη το 1995 , τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο IPA World Police Prize .

Στις 22 Ιουνίου 2000, o Arthur  με τη σύζυγό του Marjorie γιόρτασαν την 60η επέτειο του γάμου τους . Δυστυχώς όμως μετά από μια μακροχρόνια ασθένεια, ο Arthur  πέθανε στον ύπνο του το απόγευμα της Πέμπτης στις 30 Νοεμβρίου 2000. Οι ιδέες και τα οράματά του μένουν όμως ζωντανά και μας καθοδηγούν.